Så här går det till
Cykeln
De flesta typer av cyklar är tillåtna när man åker en MTBO-tävling; exempelvis MTB, cyklocross, standardcykel. Dock är elcyklar inte tillåtna.
Kartställ
Kartstället fästs på cykeln för att möjliggöra
läsning under tiden man cyklar. Vi har i klubben ett antal kartställ för utlåning.
Klädsel
Den vanligaste klädseln bland elitåkare är samma klädsel som för vanliga cyklister, dvs. vadderade cykelbyxor och cykeltröja. Inom MTBO finns inget krav om heltäckande klädsel på benen men hjälm är obligatoriskt.
MTBO-Kartan
Kartan som används i Mountainbikeorientering liknar till stor del den som används i vanlig orientering, men med några större förändringar. Kartan är till viss del förenklad. De detaljer som inte är relevanta är bortplockade, det finns en speciell MTBO-kartnorm.
Den största skillnaden mot en orienteringskarta är hur stigar och vägar redovisas. Stigarnas bredd redovisas, precis som på orientering på kartan med grundregeln: Ju smalare stig på kartan, desto smalare i verkligheten. Den stora skillnaden är att även stigens åkbarhet redovisas, enkelt sagt kan man säga att ju längre strecken på kartan är, desto snabbare går stigen att cykla. Ibland är cykling tillåten utanför stigarna, ibland inte.
Banorna
Inom mountainbikeorientering skall ett antal kontroller besökas med hjälp av karta och cykel. Du måste ha cykeln med dig hela tiden. De vägval du gör ska vara det bästa för just dig. Vad är dina styrkor och svagheter?
Cyklar du snabbt på små, tekniska stigar? Är du duktig kartläsare?
Distanser
Man kan tävla inom Långdistans, Medeldistans, Sprint, Mass-start och Stafett