Guide träningsorientering & ungdomsträning
Ungdomsträning och träningsorientering genomförs vid samma tillfälle på onsdagar under våren och hösten med namnet ”orienteringsträning” på hemsidans kalender. Syftet med dessa anvisningar är att ge grova ramar för träningarna och en del tips. Känn er inte låsta av anvisningarna, enkla, kreativa och roliga övningar välkomnas!
Svårighetsgrader och banlängder:
Lila/Svart
Lila/svarta banalternativ ska finnas med alternativ från ca 4 till ca 6-8 km. De längsta banorna behöver inte ha kontroller utsatta längst bort. Lila/svart ska skrivas ut i skala 1:10 000 och helst även någon/några varianter i 1:7500 vilket uppskattas mycket av de som är 45 år och uppåt.
Orange
Banalternativ på ca 3,5-4,5 km. Skrivs ut i skala 1:7500.
Gul
Får gärna vara i form av kortare slingor. Rekommenderad totallängd ca 2,5-3 km. Skrivs ut i skala 1:7500.
Grön/Vit
Får gärna vara i form av stjärna eller kortare slingor. Rekommenderad totallängd ca 2,0-2,5 km. Skrivs ut i skala 1:7500 eller större skala om det passar.
Ovan är rekommendationer, olika typer av teknikövningar kan göra att det inte blir relevant att följa dessa helt.
Tider:
17,20: Samling för banläggaren och alla ungdomsledare för genomgång och kartutdelning.
17,30: Ungdomsledarna går igenom träningen i respektive ungdomsgrupp.
17,30-17,45: Start.
Träningarna annonseras via kalendern på FSOK´s hemsida. Ungdomskommittén och Tränings och Tävlingskommittén lägger in träningarna i kalendern.
Skärmar
Använd i första hand småskärmar 15x15cm. Bred röd/vit snitsel går också bra. Skärmar och övrigt träningsmaterial finns i ”lilla köket” på övervåningen i Torstorp, det är den ”andra” nyckeln som passar dit.
Nyckeln finns i skrinet och hos de som har Torstorpsnycklar. Fyll i lånelistan när du lånar material därifrån.
Kartor
Våra vanligaste träningsområden finns i en molntjänst som handhas av Kartkommitén. I skrivande stund består kartkommittén av: Kenneth Svensson, Jesper Waldfelt, Joakim Gustafsson och Marika Östemar.
Det finns många olika sätt för banläggning, t.ex:
- Purple Pen, vilket är ett enkelt gratisprogram för banläggning som kan laddas ner via: http://purplepen.golde.org/ . Som bakgrundskarta kan du ha antingen ha en PDF eller en OCAD-fil.
- Openorienteering. Gratis programvara med liknande funktionalitet som OCAD. Se www.openorienteering.org .
- OCAD. Kenneth Svensson handhar klubbens OCAD licenser.
- Papperskarta, penna, hålmall och linjal.
Utskrift
Kartor med banor ska finnas till alla. Ungdomskommittén meddelar säsongens banläggare hur många kartor som ska tryckas. Det finns några alternativa sätt att mångfaldiga sina kartor i pappersformat:
- Skriv ut på egen skrivare. Laserskrivare ger bäst utskriftskvalité och ger bäst fuktmotstånd. Du kan ta ut 3kr/karta från klubben. Lämna in en lista på antalet utskrivna kartor per datum till klubbens kassör.
- Skapa PDF-filer som du skickar till någon med en bra skrivare. I skrivande stund har Jesper Waldfelt hand om klubbskrivaren med A3 kapacitet. Tillgång till laserskrivare med A4 kapacitet för klubbkartor har också: Kenneth Svensson, fam. Östemar, Gösta Lindman, fam. Göhl och Olle Lindman.
Bäst utskriftskvalité fås på lite kraftigare glatt papper. ColorCopy 90gr. är bra. Det kan köpas på FSOKkonto på ”Östermalms papper och kontor”.
Deltagarna stoppar själva i kartan i egen plastficka. Banläggaren ska dock ha med sig ett antal plastfickor i reserv.
Inspiration
Idébank - Svenska Orienteringsförbundet (svenskorientering.se)
Lycka till!